Alla inlägg under februari 2009

Av Maria och Jimmy - 5 februari 2009 21:31

Träning Saga:

Ramsor: mage, rygg, fingrar och tår.

Följa föremål i olika riktningar och cirklar när hon är i olika läge. Föremål långsamt upp, snabbt ner och Saga leta upp det.

Vrida överkroppen när hon följer föremål. Mycket träning behövs!

“Samtala” mycket!!! Härma Sagas ljud och mimik.

Titt-ut lekar. Gömma vårt/Sagas ansikte, gömma leksak i handen - visa! Gömma saken bakom en annan sak, t.ex en bok. Gömma leksak under en filt, Saga dra bort dem med vår hjälp.

Olika vokalljud och melodier. Se boken.

Använda geser: Kom, framsträckta armar och titta, peka på det Saga ska titta på.

Sitta och ligga vid spegeln.

Hålla händerna på flaska när hon äter.

Upphöra med sysselsättning, t.ex lek med leksak, och titta efter vad det är som låter. Säga Sagas namn senare även ljud från t.ex leksak.

Ta och ge lekar. Visa Saga en sak, göra gesten för ta och säga ta… Saga ska undersöka saken! Vrida, vända, slå, smaka osv. Även börja träna att ge, göra gesten för ge.

Lyfta huvudet och bröstet och vila på raka armar. Se sid 80.

Massera och benämn olika kroppsdelar.

Förflytta sig runt sin egen axel. Locka med leksaker.

Göra känselbok/låda. Saga känna med hela handen, tummen, pekfingret, foten osv.

Ta emot två saker, en i varje hand. Lek med dem, slå mot varandra osv. Ändra så att sakerna känns olika att greppa om.

Hålla ett stort föremål, samarbeta med händerna. Tex en ballong.

Ligga på mage. Saga stödja på sina armar/händer. Ge henne stöd till krypställning, stöd under fötterna, flytta sig framåt.

Sitta och balansera. Ge så lite stöd som möjligt.

Ansiktsmassage.

Resa sig till sittande med stöd av armen. Hålla Saga på höfterna.

Träna rullningar.

Använda tecken!!!! Äta, dricka, duktig, sova, leka, gott, napp och boll.

Av Maria och Jimmy - 4 februari 2009 21:37

Trött trött, så det blir ett kort inlägg om en händelserik dag!

I förmiddags var vi på habiliteringen och träffade Sagas logoped och sjukgymnast. Tjejen var inte riktigt på g, var nog lite bajs som satt och klämde. Många nya saker som ska tränas och stimuleras. När jag skrivet ihop det nya träningsprogrammmet lägger jag in det här.


Efter hab-besöket åkte vi upp i stan för att äta lunch och ta en titt på PO.P rean. Gjorde riktigt bra fynd då det var 70%!!!!!


Hem för att hämta Isac från förskolan och ge Saga mat.


Tillbaka till hab och första besöket på Guldfiskarna. Guldfiskarna är en grupp barn med DS och deras familjer. Det är träffar varje onsdag mellan 14.30-16.30 Träffarna inleds med sångstund med tecken sen är det lek i gymnastiksalen. Därefter är det bad i bassängen, över 30 grader i vattnet, och träffen avslutas sedan med fika.

Idag var det yngsta barnet 4 månader och det äldsta 6 år. Kul att se barn i olika åldrar.

Alla fyra i vår familj var väldigt positiva till besöket. Vi badade inte idag eftersom Saga fick sista Amimox igår kväll. Vi gick istället ner i källaren och besökte Snoozlen. MMMM mysigt. Det är ett rum så går helt i vitt med olika lampor och avkopplande musik. Man kan bla ligga i en stor varm vattensäng... Så skönt tyckte vi alla. Sidan om finns det ett litet upplevelserum med bla ett bollhav, det gillade Isac. Förvånade???? hihihihi


Det var inte så lätt att hinna med att tecken till sångerna. Isac var så koncentrerad på att titta på alla nya tecken så han glömde nästan att sjunga. Men han är så duktigt på att lära sig och är framförallt intresserad!


 Vi kommer absolut besöka Guldfiskarna igen!!!!!!


Klockan rann iväg så det blev middag på MC! Gott men onyttigt.


Hem och packa väskan till Isac och iväg på hans gymnastik! Han har lärt sig att slå kullerbytta! Duktigt kille. Han gillar verkligen gymnastiken. Han imponerar på mig! Duktig på att sitta och lyssna, ta instruktioner, vänta på sin tur och lämna plats till gnälliga flickor som absolut ska sitta på en betämd plats.... Känns skönt att få göra något bara med Isac.


Som sagt, det har varit en händelserik dag så nu är jag nog redo för sängen.

Natti natti/Maria


Av Maria och Jimmy - 4 februari 2009 21:20

Det var ett tag sedan vi la in foto så här kommer några!



Av Maria och Jimmy - 3 februari 2009 19:49

Igår var Saga på sitt första tandläkarbesök och idag på sitt andra. Ibland går det undan...


Igår var vi på habiliteringen och träffade tandläkare, logoped och läkare. Detta för att diskutera gomplatta. Inte mycket att diskutera egentligen, är det bra för Saga vill vi självklart prova det. Gomplattan ska "locka" upp tungan i gommen istället för att den hänger lite utanför. Hon ska ha plattan 2-3 gånger per dag och tiden kommer att utökas från några sekunder till så småningom ca 5 minuter. Anledningen till att detta behövs är för att hon är muskelslapp även i munnen/tungan.


Vi skulle fått en kallelse till tandläkare Henrik om 2 veckor men han hade fått återbud idag så det blev snabba ryck. Isac var hos farmor och farfar under tiden, tack för hjälpen än en gång!!!!

Vi pratade en lång stund om Sagas bakgrund/hälsotillstånd och sedan gjorde han ett avtryck. Inte allt för roligt tyckte Saga. Hon blev inte ledsen men klöktes ööööööööööööö jag förstår henne. Ska dit igen om ca 2 veckor för att få plattan. Sen har vi ytterligare en sak att träna med henne. Ibland känns det allt som det blir lite för mycket... Men tanke på att man vet att det hjälper och stimulerar henne är det bara att kämpa på.


Vällingen är fortfarande lika populär hos tjejen! Men sova längre gör hon inte hihihi. Jag ska ändå absolut inte klaga, hon sover hela natten!!!!!


Imorgon är Jimmy ledig. Vi ska till habiliteringen och träffa sjukgymnast och logoped. Ser framemot detta. Alltid spännade att höra vad de har att säga och få veta vad vi nu ska fokusera på!


Ta hand om er alla bloggläsare/Maria

Av Maria och Jimmy - 1 februari 2009 20:17

Känns underbart att få skriva enbart positiva saker!


I fredags var det kalasdags, tack för god mat Marie! Saga var riktigt trött vad halv åtta och fick då sin välling. Men sen var det alldeles för mycket man kunde missa om man somna så lilltjejen höll sig vaken tills vi gick hem!


Lördagen började med att mormor och morfar kom och hämtade Isac. De körde först till Brösarp och sedan vidare till Åhus för julgransplundring. Isac verkar helnöjd med dagen. Somnade gott på vägen hem och sov gott i mormor och morfars säng till 9.30 idag.


Jimmy åkte och hjälpte Stefan och Susanne och flytta och jag och Saga tog bilen till Tygelsjö för att gå på me&i party. Oj vad mycket fint och så farligt när man nu har 2 barn att handla till. Blev 2 tröjor till Isac, 2 klänningar och ett par byxor till Saga. Härligt med vårfärger.


Väl hemma igen åt Saga middag och sedan åkte Jimmy med henne till farmor och farfar. Första övernattningen för Saga där och första gången hon sov utan oss. Allt hade gått jättebra, ätit bra och sovit gott. Vaknade dock 06.00 så det blev ingen sovmorgon för farmor och farfar.

Tusen tack mormor, morfar, farmor och farfar, vad skulle vi göra utan er???


Vad gjorde vi då denna barnlediga lördag? Jo våra underbara vänner Lina och Micke kom vid fyra. En lite fördrink och tilltugg och sedan vidare till Sankt Markus vinkällare. Såååå undrbart att få sitta ner i lugn och ro, prata och bara äta gott. Satt i över 3 timmar mmmmmmm. Mätta och nöjda bar det vidare till biosalongen och senaste Wallanderfilmen "Hämnden". Hem till oss igen och lite mys innan vi gick och la oss. Vilken kanonkväll. Det brukar vara fullt ös när vi ses med alla fyra skatter så det kändes härligt att bara få umgås vuxna. Detta måste vi göra om!


Idag körde vi först och hämtade en glad Saga och sedan vidare till mormor och morfar. Där stod söndagsssteken redan på spisen.. Tack för god mat!


Vilken tjej vi har! Ikväll fick hon "riktig" välling för första gången. Mums sa Saga och tog hela flaskan på en gång! Hoppas hon blir lite mättare på vällingen och sover lite längre än sex imorgon.


Kram på er/Maria

Ovido - Quiz & Flashcards